Insignia Beugel | Eschpark 9, 7131 TG Lichtenvoorde | +31 (0) 544 371260Retentie

Het resultaat van een orthodontische behandeling zal een leven lang meegaan als je rekening houdt met de volgende zaken:

Tandheelkundige controle en mondreiniging - natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je een goede mondhygiëne bewaard. Dit doe je door thuis goed te poetsen en ook tussen de tanden door schoon te maken met de hulp van ragers. Poetsen 2 keer per dag en dragen als een grote beurt een keer voor het slapen gaan. Een goede poetstechniek kan door onze mondhygiëniste of door de preventie-assistente worden uitgelegd en aangeleerd. Daarnaast adviseren wij om elke 6 maanden een controle-afspraak van de tandarts samen met de preventie-assistente in te plannen. Op deze manier houden we de mond gezond en kunnen we de retainers ook controleren.

Retainers - Zodra de actieve orthodontische apparaten zijn verwijderd, zal de patiënt retainers ontvangen om de tandheelkundige correctie vast te houden. Het bot en zachte weefsels rond de tanden moeten gedurende enkele maanden na verwijderdering stabiliseren. Om de bereikte eindsituatie ook voor de toekomst te bewaren is het van belang de tanden op deze juiste positie te behouden. Of je nu wel of geen beugel zou hebben gedragen, je tanden en kiezen bewegen het hele leven lang door. Het doorbreken van verstandskiezen heeft hier ook geen invloed op. Het zijn geen keilbouten in een muur en dus wil je graag de eindsituatie vasthouden. Wij doen dit door het plaatsen van een draadje achter de voortanden van de onder- en soms de bovenkaak. Dit draadje wordt in het laboratorium vervaardigd en we maken hier een afdruk voor. Na het plaatsen van deze draad retainer worden na zes weken nog hoesjes bij je gemaakt tegelijk met de eventuele eindmodellen en de eindfoto´s.

Deze hoesjes bieden je altijd het veilige gevoel dat de situatie mooi behouden blijft, ook al zou de draadretainer eens loskomen. Je draagt in dat geval het hoesje dag en nacht en neemt contact op met de praktijk om een afspraak voor het herplaatsen van de draadretainer. Trek nooit aan de draadretainer, anders vervormt deze en dient er een nieuwe vervaardigd te worden, hetgeen voor jou extra kosten met zich mee gaat brengen.

De hoesjes worden gemaakt van een thermoplastisch materiaal dat gevoelig is voor hoge temperaturen, dus ze moeten uit de buurt van kachels, vaatwassers of auto dashboards beleven. De de hoesjes of clear-overlay moeten gereinigd voor en na plaatsing in de mond. Het enigszins poreus materiaal heeft de neiging plak vast te houden aan het oppervlak. Schoon maken met een tandenborstel en een milde vloeibare zeep zal de plaque makkelijk verwijderen. Schoonmaken kun je de retainer met bijvoorbeeld groene zeep en 1 keer per twee weken met bijvoorbeeld badkamer glans of wc-eend.


Ons doel is om uw lach blijvend mooi en gezond te houden, een leven lang. Uw medewerking is essentieel om dit doel te bereiken.

Hier zijn een paar dingen om te onthouden tijdens de jaren dat je een Retainer draagt:

  1. Steek de retainer niet in je zak. Je zou er op kunnen gaan zitten waardoor deze breekt.
  2. Doe de retainer bij het zwemmen uit en berg hem in het doosje op.
  3. Dieren en jongere kinderen spelen graag met de retainer. Huisdieren eten de retainer helemaal op, dus zorg ervoor dat je retainer in je mond blijft. Je retainer mag alleen uit bij het poetsen of het eten.
  4. De onder retainer is een vaste retainer gelijmd op uw tanden. Deze kan loskomen als je er niet voorzichtig mee bent.
  5. Neem je retainer altijd mee als je voor controle komt. Als er iets gebeurt met uw retainer (bijvoorbeeld niet meer past, verloren is gegaan of is gebroken) bel dan zo snel mogelijk voor een afspraak. Is je onder retainer op enkele plaatsen los haal hem dan niet uit de mond, maar bel zo snel mogelijk voor een afspraak.
  6. De 1e set van retainers zijn inclusief bij de behandeling inbegrepen. Een reparatie of vervanging van de retainer is voor eigen kosten en zal apart worden gedeclareerd.
  7. Houd alles netjes schoon! Poets je tanden zonder de retainers in. Maak je er hij tegen de schoon met water en zeep en een zachte tandenborstel: gebruik nooit kokend water.

Insignia Beugel Eschpark 9, 7131 TG Lichtenvoorde
+31 (0) 544 371260 Fax +31 (0) 544 378254